Museum of Humanity

Ik wist toen we naar het museum gingen niet wat ik kan verwachten. Als je binnenloopt word je verwelkomt door tientallen gezichten die aan de muren van een vervallen gebouw hangen. Alle foto's hadden een zwarte achtergrond en de gezichten van de mensen stonden centraal. Ik had me vooral gefocust op de ogen van de mensen omdat je geen informatie ziet bij de foto's. Door te focussen op de ogen probeerde ik voor mezelf een geschiedenis van deze mensen te schetsen. Later hebben we het ook gehad over vooroordelen die je automatisch hebt. Ik herkende dit goed, ik had zelf net ook over alle foto's een vooroordeel terwijl ik geen idee heb wat het verhaal is van deze mensen. Als je naar iemand kijkt zie je namelijk maar een klein beetje van hoe een persoon is. Hoe iemand echt is kan je pas ontdekken als je iemand goed leert kennen. Je kan als je naar iemand kijkt nooit de gebeurtenissen zien in hun leven die hun heeft gemaakt tot wie ze zijn. Ik heb hiervan geleerd dat het niet erg is om een voor oordeel te hebben omdat dit automatisch gebeurt. Je moet alleen je niet vastklampen aan dit vooroordeel aangezien je nog niet echt iets weet over iemand die je net ziet. Het is dus belangrijk om echt mensen te leren kennen voordat je een mening vormt.

Dáli

De film Daaaaaaalí is allesbehalve een standaard  film. In plaats van het levensverhaal van Salvador Dalí chronologisch te vertellen, kiest de regisseur voor een surrealistische film. Als kijker raak je al snel in de war, maar juist dat past goed bij de wereld van Dalí. De film voelt als een droom waarin logica niet bestaat.

De vertelling is fragmentarisch en herhalend. Een journalist probeert Dalí te interviewen, maar dit mislukt steeds op vreemde manieren. Deze herhaling benadrukt hoe moeilijk het is om Dalí echt te begrijpen of vast te leggen. De cameravoering is opvallend: trage zooms, symmetrische beelden en onverwachte bewegingen zorgen voor een vervreemdend effect. Ook de montage draagt daaraan bij, met abrupte overgangen en scènes die in een andere volgorde terugkomen.

Geluid wordt bewust onnatuurlijk gebruikt. Soms hoor je stemmen die niet synchroon lopen of juist overdreven hard zijn. De muziek is afwisselend klassiek en experimenteel. De decors zijn duidelijk nep en over de top, alsof je in een schilderij van Dalí bent gestapt. Ook de special effects zijn kunstmatig en symbolisch.

Daaaaaaalí is geen makkelijke film, maar wel een die indruk maakt. Het is een visuele en mentale reis door het brein van een unieke kunstenaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb